Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-09@04:51:59 GMT

علت و منشا جزر و مد چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۹۷۲۳۸

علت و منشا جزر و مد چیست؟

آیا می‌دانستید در بعضی مناطق مانند ویتنام، آب‌ها همواره تحت تاثیر نیروی جاذبه ماه نیستند و روزانه تنها یک مرتبه جزر و مد دارند؟ نیروی گرانش خورشید مانند ماه عمل می‌کند، اما، چون با زمین بسیار فاصله دارد قدرت آن به اندازه ۰.۴۶ جاذبه ماه است. هر دو هفته یکبار که ماه کامل می‌شود جزر و مد با شدت بیشتری نسبت به جزر و مد‌های دیگر اتفاق می‌افتد (حداکثر).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فاز چهارم ماه، از قدرت جاذبه قمری و خورشیدی کاسته می‌شود و در نتیجه جزر و مد با شدت کمتری بوجود می‌آید (حداقل).

جزر و مد در هر ناحیه‌ای می‌تواند با هر قدرتی ایجاد شود و معمولا به جاذبه‌های نجومی مرتبط است. تا زمانی که دوره‌ای بودن جزر و مد به دامنه (اندازه) و فاز ماه و گرانش خورشید بستگی دارد می‌توان با آنالیز هارمونیک، آن را تجزیه و تحلیل کرد. اولین روش علمی ویلیام تامسون (لرد کلوین) در سال ۱۸۶۷ مطرح شد. جدول زمان بندی جزر و مد را می‌توان با اندازه گیری دامنه و تعیین فاز ماه و جمع آن‌ها تعیین نمود. کامپیوتر‌های مدرن دارای قابلیت پیش بینی زمان جزر و مد هستند.
نیروی گرانش ماه علت اصلی این پدیده است. از آنجایی که دریا‌ها مقاومت کمتری نسبت به گرانش نشان می‌دهند و اصولا نرم‌تر هستند، ایستادگی کمتری در برابر نیروی گرانش ماه می‌کنند. برای همین است که توده‌های آب بالا می‌آیند و مد را ایجاد می‌کنند. این حالت در توده‌های آبی ایجاد می‌شوند که رو به روی ماه قرار دارند. در طرف دیگر کره زمین، توده‌های آبی که از ماه دورند، کمتر تحت تاثیر نیروی گرانش ماه قرار می‌گیرند. این آب‌ها عقب می‌مانند و بالا نمی‌آیند و دچار جزر می‌شوند.  


هر چه فاصله ماه با زمین نزدیک‌تر باشد، سطح آب بالا آمده نیز بیشتر است (رابطه مستقیم).

تغییرات جزر و مد به صورت زیر انجام می‌شود
۱. سطح آب دریا بعد از چند ساعت بالا می‌رود و مرز بینابینی را می‌پوشاند.
۲. آب به بالاترین سطح می‌رسد.
۳. بعد از چند ساعت سطح آب پایین می‌رود و مرز بینابینی مشخص می‌شود.
۴. پایین رفتن متوقف می‌شود.
سایر نکات:

نوسان‌های به وجود آمده به عنوان جریان‌های جزر و مد شناخته می‌شود.
زمانی که جریان جزر و مد متوقف می‌شود، مَد آرام نام دارد. در بعضی نقاط شدت مَد متفاوت است. مَد آرام معمولا هنگام جزر کمی بالا می‌آید و هنگام مد کمی پایین می‌رود.
جزر و مد معمولا دو بار در روز اتفاق می‌افتد. هر روز سطح آب دو بار بالا می‌آید، اما ارتفاع آن‌ها به یک اندازه نیست. بالا آمدن آب در دو حالت کم ارتفاع و ارتفاع زیاد و پایین رفتن در دو حالت کم ارتفاع و ارتفاع زیاد وجود دارد این اختلاف ارتفاع همیشگی نیست و به علت گذر از فاز چهارم به وجود می‌آید.
تاثیرات نیروی گرانشی ماه باعث بالا آمدن آب دریا‌ها و اقیانوس‌ها می‌شود، این نیرو آب‌ها را به سمت خود می‌کشد که خود باعث مَد است. همزمان با مَد رو به ماه، مَد دیگری در آن سوی کره زمین ایجاد می‌گردد.
اگر در ساحل باشید و ماه درست بالای سر شما باشد (فرقی نمی‌کند در کدام طرف کره زمین) حتما یک جزر و مد با ارتفاع زیاد را تجربه خواهید کرد.
در طول ۱۲ ساعت روز، زمین ۱۸۰ درجه به دور خود می‌چرخد و در همین مدت، ماه ۶ درجه به دور زمین می‌گردد بنابراین در هر شهر ساحلی هر ۱۲ ساعت و ۲۵ دقیقه یکبار جزر و مد اتفاق می‌افتد.   منبع: ستاره

منبع: پارسینه

کلیدواژه: علم و دانش دانستنی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۹۷۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا گوشی‌ها مقاومتر شده‌اند؟/ اگر گوشی موبایل از هواپیما سقوط کند، چه می‌شود؟ (فیلم)

 

در اوایل سال جاری میلادی یکی از درهای هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس خطوط هوایی آلاسکا به ناگهان در آسمان کنده شد و خلبان را ناچار به فرود اضطراری کرد، در این حادثه یک گوشی موبایل از آسمان به زمین افتاد.

به گزارش عصرایران، این گوشی که از ارتفاع 4 هزار 780 متری زمین سقوط کرد سالم در کنار یک جاده پیدا شد. اتفاقی که به سوژه اخبار و کاربران دنیای مجازی تبدیل شد و حیرت بسیاری را برانگیخت.

وال استریت ژورنال برای بررسی واقعی بودن یا چگونگی بروز این اتفاق تست‌هایی را روی گوشی ایفون 14 و رقیب آن گلکسی اس 23 انجام داده تا از ادعاهای دو شرکت بزرگ گوشی سازی جهان، تاثیر ضربه روی آنها و چگونگی سالم ماندن گوشی افتاده از هواپیما مطمئن شود.

در این تصاویر شما تاثیر ضربه وارد بر این دو مدل گوشی پس از سقوط از ارتفاع حدود یک، 9 و 91 متر را خواهید دید.

جزئیات بیشتر  را در تصاویر گزارش ببینید.

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: هنگام افتادن گوشی موبایل در آب چه کنیم؟ سالم ماندن آیفون پس از سقوط از ارتفاع ۴ کیلومتری! واکنش عجیب آیفون تاشو هنگام سقوط/ سنسوری که سقوط گوشی را تشخیص می دهد

دیگر خبرها

  • بارش برف سنگین در قزوین-مازندران؛ ارتفاع برف به ۵ متر رسید (فیلم)
  • بورس قرمز ماند | افت ۱۲ هزار و ۳۲۹ واحدی شاخص کل
  • ببینید| تست تصادف خودروی «چری» با سقوط از ارتفاع ۳۲ متری
  • (ویدیو) ارتفاع ۵ متری برف بهاری در مرز قزوین و مازندران
  • لحظه به لحظه با بورس / کاهش ۶۷ واحدی شاخص کل
  • آیا گوشی‌ها مقاومتر شده‌اند؟/ اگر گوشی موبایل از هواپیما سقوط کند، چه می‌شود؟ (فیلم)
  • نهنگ تک‌شاخ براق به فضا می‌رود
  • ماموریت در نیمکره جنوب زمین
  • لحظه به لحظه با بورس / کاهش هزار و ۶۱۹ واحدی شاخص کل
  • کاهش هزار و ۶۱۹ واحدی شاخص کل بورس